Charlee Storner

-

Case Study – The Bank of America Plaza showcases Spirit of St. Louis with new design

Situation:
The Bank of America Plaza, which features a striking octagonal-shaped façade, is centrally located in the heart of the St. Louis commercial business district and offers unobstructed panoramic views of the Gateway Arch, the Mississippi River, the Gateway Mall, and the St. Louis skyline. The Plaza’s energy efficient glass showcases reflections of the sky and surrounding structures. Located on Market Street in a prime real-estate portion of the city, the building was purchased by a Los Angeles-based partnership. The new owners’ vision was to showcase the spirit of St. Louis with a unique design that would transform the Plaza into a multi-use venue with amenities, meeting and training space.

Challenge:
The primary challenge was to transform underused cafeteria space into a multi-use area that featured a cafeteria, lounge, training and meeting zones. The dilemma was how to bring the two level lobby areas, leading to the new space, in line with an invigorated new image. Clad in granite with dark and dated plantings and art, this focal sector of the building needed to be rescued from the past. Another area of concern was the entrance to the multi-use space that was divided by metal walls which house an elevator. The building owners’ love of plants prompted them to reach out to Charlee Storner, botanical stylist for Ambius, for direction in creating fun and colorful plant designs.

Activity:
Charlee worked in collaboration with the owners, building management and interior designer to create a playful and vibrant plant design that not only opened up the dark space but brought style and sophistication. With the mandate to create “something that is not seen anywhere else in St. Louis,” she introduced red planters with a sexy curved silhouette with a hint of playfulness to replace the existing, plain-looking wooden planters. Charlee brought in large orchid displays to greet visitors at each entrance which replaced the 12’ artificial Ficus trees. Charlee also added new art into the space and fashioned a contemporary holiday display.

To transform the entrance of the multi-use space divided by metal walls, Charlee seized the opportunity to bring a “wow” factor to the entrance. While the original plan was to cover the walls with wallpaper, Charlee recommended a living plant wall.

Bank Of America Case Study

Living Wall Work: Bank of America

Results:
The 11-by-16 foot green wall creates a grand entrance and provides dramatic contrast with the granite walls with spikes of color from the bromeliads. All the elements provided by Ambius worked synergistically to create a unique hospitality vibe that showcases the true exciting spirit of St. Louis in this new and exciting style of office building.

View Charlee's portfolio images for Bank of America:

Connect with Charlee